Joanna Braszczyńska – dietetyk kliniczny.
Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Prezes Towarzystwa Dietetyki Klinicznej.
Praca w Centrum Leczenia Żywieniowego WSSz. im. M. Pirogowa w Łodzi, gdzie na co dzień spotykam pacjentów wymagających szczególnego wsparcia żywieniowego oraz liczne kursy i szkolenia umożliwiają mi dostosowanie odpowiedniego rodzaju żywienia do jednostki chorobowej.
Kieruję się indywidualnym podejściem do pacjenta biorąc pod uwagę jego schorzenia, szczegółowy wywiad chorobowy i żywieniowy, analizę składu ciała, wyniki aktualnych badań laboratoryjnych, tryb życia oraz aktualne nawyki żywieniowe.
Zainteresowania zawodowe dotyczą leczenia żywieniowego w:
- — chorobach układu pokarmowego (przełyku, żołądka, jelit, trzustki, wątroby)
- — nerek
- — tarczycy
- — chorobach metabolicznych (cukrzyca)
Specjalizuję się we wsparciu żywieniowym w chorobach nowotworowych.
Wizyta u dietetyka, jak przygotować się do wizyty?
Proszę o przyniesienie:
- — wyników ostatnich badań laboratoryjnych
- — listy wszystkich przyjmowanych aktualnie leków i suplementów diety
- — historii przebytych chorób i zabiegów operacyjnych
- — dziennika żywienia (plik do pobrania)
W przypadku analizy składu ciała pomiar powinien być wykonywany minimum 3 godziny po znacznym wysiłku fizycznym. W przypadku kobiet jeśli pomiar wypada w okresie menstruacji termin wizyty należy przesunąć na inny dzień.
Ocena składu ciała z użyciem analizatora jest przeciwwskazana u pacjentów z rozrusznikiem serca, padaczką i kobiet ciężarnych.
I wizyta:
Przeprowadzenie szczegółowego wywiadu żywieniowego i chorobowego. Analiza składu ciała, badanie antropometryczne. Wskazanie popełnianych błędów żywieniowych i udzielenie wstępnych wskazówek żywieniowych. Przedstawienie wyników analizy składu ciała i badań antropometrycznych
II wizyta:
Przygotowanie ogólnych zaleceń dietetycznych dostosowanych do pacjenta oraz 14-dniowego jadłospisu ..Omówienie wątpliwości i pytań pacjenta.
Wizyta kontrolna:
W zależności od indywidualnych potrzeb pacjenta. Ponowna analiza składu ciała i badania antropometryczne, wprowadzanie modyfikacji zaleceń żywieniowych.
Pobierz dziennik żywienia
Aby dostosować odpowiedni plan odżywiania, ważne jest aby znać obecne nawyki żywieniowe. Proszę spisać wszystkie przyjmowane produkty z ostatnich 3-4 dni (należy wybrać dni powszednie + 1 dzień weekendu). Proszę nie starać się zmieniać nawyków żywieniowych od momentu wprowadzenia dziennika żywienia. Rzeczywiste wypełnienie dziennika pomoże mi lepiej dostosować plan żywieniowy do indywidualnych potrzeb.
Pomocne wskazówki:
- — Uwzględnij płyny spożywane w ciągu dnia
- — Uwzględnij „dodatki”: cukier do napoju, przyprawy, sosy, itd.
- — Nie zapominaj o wpisaniu przekąsek i podjadaniu między posiłkami!
- — Bądź konkretny: napisz jaki rodzaj chleba spożywasz, jakiego tłuszczu używasz do przygotowywania posiłków. Jeśli spożywasz mleko lub śmietanę to o jakiej zawartości tłuszczu.
- — Skala uczucia głodu:
- 1 – nie jestem głodny/a
- 2 – trochę głodny/a
- 3 – umiarkowanie głodny/a
- 4 – bardzo głodny/a
- 5 – umieram z głodu
- — Skala uczucia sytości:
- 1 – ciągle odczuwam głód
- 2 – nie odczuwam głodu, ale zjadłbym/łabym coś jeszcze
- 3 – syty/a
- 4 – bardzo najedzony/a
- 5 – uczucie dyskomfortu