Joanna Braszczyńska – dietetyk kliniczny.

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Prezes Towarzystwa Dietetyki Klinicznej.
Praca w Centrum Leczenia Żywieniowego WSSz. im. M. Pirogowa w Łodzi, gdzie na co dzień spotykam pacjentów wymagających szczególnego wsparcia żywieniowego oraz liczne kursy i szkolenia umożliwiają mi dostosowanie odpowiedniego rodzaju żywienia do jednostki chorobowej.

Kieruję się indywidualnym podejściem do pacjenta biorąc pod uwagę jego schorzenia, szczegółowy wywiad chorobowy i żywieniowy, analizę składu ciała, wyniki aktualnych badań laboratoryjnych, tryb życia oraz aktualne nawyki żywieniowe.
Zainteresowania zawodowe dotyczą leczenia żywieniowego w:

  • — chorobach układu pokarmowego (przełyku, żołądka, jelit, trzustki, wątroby)
  • — nerek
  • — tarczycy
  • — chorobach metabolicznych (cukrzyca)

Specjalizuję się we wsparciu żywieniowym w chorobach nowotworowych.

Wizyta u dietetyka, jak przygotować się do wizyty?

Proszę o przyniesienie:

  • — wyników ostatnich badań laboratoryjnych
  • — listy wszystkich przyjmowanych aktualnie leków i suplementów diety
  • — historii przebytych chorób i zabiegów operacyjnych
  • — dziennika żywienia (plik do pobrania)

W przypadku analizy składu ciała pomiar powinien być wykonywany minimum 3 godziny po znacznym wysiłku fizycznym. W przypadku kobiet jeśli pomiar wypada w okresie menstruacji termin wizyty należy przesunąć na inny dzień.
Ocena składu ciała z użyciem analizatora jest przeciwwskazana u pacjentów z rozrusznikiem serca, padaczką i kobiet ciężarnych.

I wizyta:
Przeprowadzenie szczegółowego wywiadu żywieniowego i chorobowego. Analiza składu ciała, badanie antropometryczne. Wskazanie popełnianych błędów żywieniowych i udzielenie wstępnych wskazówek żywieniowych. Przedstawienie wyników analizy składu ciała i badań antropometrycznych

II wizyta:
Przygotowanie ogólnych zaleceń dietetycznych dostosowanych do pacjenta oraz 14-dniowego jadłospisu ..Omówienie wątpliwości i pytań pacjenta.

Wizyta kontrolna:
W zależności od indywidualnych potrzeb pacjenta. Ponowna analiza składu ciała i badania antropometryczne, wprowadzanie modyfikacji zaleceń żywieniowych.

 

Pobierz dziennik żywienia

Aby dostosować odpowiedni plan odżywiania, ważne jest aby znać obecne nawyki żywieniowe. Proszę spisać wszystkie przyjmowane produkty z ostatnich 3-4 dni (należy wybrać dni powszednie + 1 dzień weekendu). Proszę nie starać się zmieniać nawyków żywieniowych od momentu wprowadzenia dziennika żywienia. Rzeczywiste wypełnienie dziennika pomoże mi lepiej dostosować plan żywieniowy do indywidualnych potrzeb.

Pomocne wskazówki:

  • — Uwzględnij płyny spożywane w ciągu dnia
  • — Uwzględnij „dodatki”: cukier do napoju, przyprawy, sosy, itd.
  • — Nie zapominaj o wpisaniu przekąsek i podjadaniu między posiłkami!
  • — Bądź konkretny: napisz jaki rodzaj chleba spożywasz, jakiego tłuszczu używasz do przygotowywania posiłków. Jeśli spożywasz mleko lub śmietanę to o jakiej zawartości tłuszczu.
  • — Skala uczucia głodu:
  •     1 – nie jestem głodny/a
  •     2 – trochę głodny/a
  •     3 – umiarkowanie głodny/a
  •     4 – bardzo głodny/a
  •     5 – umieram z głodu
  • — Skala uczucia sytości:
  •     1 – ciągle odczuwam głód
  •     2 – nie odczuwam głodu, ale zjadłbym/łabym coś jeszcze
  •     3 – syty/a
  •     4 – bardzo najedzony/a
  •     5 – uczucie dyskomfortu